Sikker bruk av sosiale medier

På mobilskjermen dame i brudekjole, bak skjermen en svindler som utgir seg for å være dame i brudekjole. mann som ser på skjermen er forelsket i dame i brudekjole.

Lytt til teksten:

I kurs nummer 5 lærte du om sikker bruk av Internett. Det er viktig å huske på at man kan bli utsatt for noe kriminelt, bli svindlet og lurt når man bruker internett.

Det er dessverre slik at noen kan være ute etter å lure oss eller stjele penger og svindle oss. Som vi skrev i kurs nummer 6; dersom tilbudet er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Du bør alltid være varsom når du får venneforespørsler fra personer du ikke kjenner fra før og meldinger fra ukjente. Svindelen kan gå ut på at noen prøver å selge deg varer eller tjenester fra falske butikker eller at noen ønsker å bli kjæreste med deg for å stjele penger fra deg.

Derfor er det alltid viktig å huske på at du aldri deler på sosiale medier informasjon som svindlere kan bruke. Det kan være informasjon om bank konto, dine brukernavn og passord og fødselsnummer.

Noen opplever dessverre å bli svindlet. Mennesker som svindler er utspekulerte og tar kontakt med deg direkte eller legger ut annonser som er fristende å trykke på og ikke minst tro på. Er du usikker når du får slike henvendelser, så er det bedre å la være å svare eller å trykke. På denne måten blir du i hvert fall ikke lurt.

Men opplever du at du blir lurt eller svindlet, så er det viktig at du varsler om det. Politiet har en egen nettpatrulje som hjelper mennesker som har blitt lurt og de kan gi deg råd på hvordan du skal anmelde svindel. Mange opplever dessverre skam når de blir lurt og anmelder derfor ikke til politiet. Det er veldig synd, for da kan svindlerne bare fortsette med å lure andre også. Men ved å si ifra, så kan du få stoppet slik at disse ikke svindler andre. I tillegg kan du få hjelp og kan snakke med noen som forstår deg.


← Forrige leksjon: WordPress Neste leksjon: Ikke alt på sosiale medier er sant →
Rull til toppen